En kortare variant på vårt grundrecept som tar en totaltid om 9 timmar. Enkelt att följa med samtliga steg i processen med illustrerande bilder. En klassisk napolitansk pizza är lagomt tunn i mitten och med luftiga kanterna (cornicione). Degen lämpar sig utmärkt för bak i Oonis pizzaugnar men också i hemmaugn eller annan typ av ugn. Receptet är också anpassningsbart och beroende på egna preferenser kan man addera eller ta bort från de olika ingredienserna. Lycka till!
Ingredienser
550 gram Vatten
1000 gram pizzamjöl, förslagsvis Caputo Pizzeria eller Cuocu
ca 2 gram Jäst
25 gram Salt
Förberedelser
Börja med att ta fram en rejäl bunke eller låda att samla och blanda degen i. Ta även fram köksvåg, ingredienserna och eventuellt något att röra med. Vårt recept kräver ingen degblandare men självklart går det att knåda degen i en degblandare.
Steg 1
Mät upp 550 gram ljummet vatten i din bunke. Rör ut hela saltmängden med händerna i bunken. Mät upp 2 g jäst och gnid ut i vattnet. Har du inte tillgång till en tillräckligt känslig våg kan du ta mängden av 2 ärtor.
Steg 2
Mjöl i vatten
Häll på 1kg mjöl och börja blanda ut det med vattnet. Knåda och arbeta in degen i ca 30 minuter kraftigt med bägge händerna. Kan också köras ca 20 minuter i degblandare eller med degkrokar på en elvisp.
Steg 3
När du har blandat allt så låter du degen vila och jäsa under under en handduk ca 2 timmar. När degen har jäst 2 timmar är den redo. Då är det dags att börja skapa pizzabollarna.
Steg 4
Mjöla bänkskivan eller ännu hellre ett bakord med lite mjöl och preparera platsen där degbollarna ska vila tills bakningen med ett tunt lager olivolja. Rekommenderad plats för pizzabollarna är små matlådor, ett fritt på en plåt. Vi rekommenderar enskilda lådor då det är betydligt enklare att få ut dem vid baket. Sedan skär/drar man av lagom mycket deg och lägger på vågen, vi rekommenderar 220g per boll till våra mindre ugnar som Koda 12 och Karu 12 och 250g till våra större modeller som Koda 16.
Sedan bollar man varje enskild boll genom att runddriva dem mot bänken eller vika dem en och en tills de fått en rund och fin form med en slät yta. Täck med lock och låt vila och jäsa i rumstemperatur ytterligare 7 h. Om det verkar jäsa fortare kan man med fördel stoppa in dem i kylen för att stanna av jäsprocessen. Ta då ut 30 min innan utbakningen.
Steg 5
Redo för ditt pizzabak! Läs våra andra guider för tips och trix vid utbakningen.