Publicerad den Lämna en kommentar

Utbakning av Pizzadeg

Tips och tricks för att lyckas med utbakningen

Förbered ytan där du skall arbeta genom att lägga fram bakbord eller rensa bort på bänkskivan. Ta fram ingredienserna, verktyg mm. Vi brukar fylla upp en skål eller djup tallrik med mjöl, vilket mjöl beror på egna preferenser, en del föredrar samma mjöl du bakat på och en del durumvetemjöl. Vi tar vad som finns inom räckhåll. Därefter lyfter du varsamt upp degen från deglådan med hjälp av en degskrapa (både låda och skrapa finns i shoppen), för att behålla den runda formen från jäsningen. Använder du plastlådor så lägger du mjöl på degen och sedan vänder du den upp och ner samtidigt som du snurrar och lossar degen från lådan med fingrarna, sedan låter du den falla ner i mjölet.

I mjölet kan du sedan vända runt den och låta den täckas i mjöl, därefter lägger du den på bakbordet och börjar bearbeta degen med fingrarna. Nu börjar det svåra och tro mig när jag säger att detta blir så otroligt mycket enklare ju fler pizzor du bakat.

Böj försiktigt upp fingerspetsarna så att du trycker ut degen med ytan mellan fingerspetsarna och handen, använder man för mycket fingerspets kan det lättare gå hål på degen. Snurra och vänd pizzan tills du nått en lagomt rund och fin pizza med lite kanter. Den behöver inte bli mycket större än 20-25 cm i detta läget.

Skaka av överflödigt mjöl (onödigt mycket mjöl bränns i ugnen och ger en sur och bitter smak) och börja toppa degen med dina ingredienser.

Dags att få upp degen på spaden och här finns det flera skolor och vi tillämpar allt som oftast den klassiska napoletanska metoden med två händer “dra” upp pizzan på spaden. Ett alternativ kan vara att skjuta in spaden under pizzan. Oavsett så måste momentet göras med självförtroende och i ett svep. Övning ger färdighet! Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *